fbpx

Stress? Leer luisteren naar je oerlichaam!

stress

Gestrest? Leer luisteren naar je oerlichaam!

 
Elke dag vangen onze hersenen enorm veel prikkels op. Van de constante appjes en nieuwsalerts op onze telefoon tot vergaderingen en deadlines op ons werk, om vervolgens thuis ‘tot rust’ te komen met Netflix. We vliegen van hot naar her en worden enorm geleefd door onze drukke schema’s. Eigenlijk is ons lichaam daar helemaal niet voor gemaakt. Onze hersenen raken verstrikt in deze eindeloze cyclus, terwijl het lichaam nooit echt ontspant of wordt voorzien in zijn werkelijke behoeften. Tijd daarom om ons oerlichaam beter te leren kennen!

Wereld in ontwikkeling

De wereld om ons heen ontwikkelt zich steeds sneller, maar ons lichaam is nooit geheel mee geëvolueerd. We staan nog steeds afgesteld op de oertijd. Heb je het druk en word je vaak blootgesteld aan stress, dan geven de hersenen al snel waarschuwingssignalen af. Ook deze stressreactie stamt nog uit de oertijd: het lichaam wordt gewezen op acuut gevaar. Als je hier niet goed mee om weet te gaan, kan je lichaam in deze fight-or-flight-reactie blijven hangen. Met allerlei fysieke en mentale klachten als gevolg.
 

Overlevingsstand

Als je het gevoel hebt dat je steeds aan het overleven bent, zonder écht te genieten of stil te staan bij het moment, wordt het tijd om een stap terug te doen en naar je lichaam te luisteren. Want wat heeft je lichaam nou echt nodig? Net als in de oertijd zijn onze behoeften simpel: zuiver water, voedsel, frisse lucht, voldoende slaap, ontspanning en lichaamsbeweging. Toch is het steeds moeilijker om hierin te voorzien, met alle dagelijkse afleidingen die op ons afkomen.
 

Behoeftetekorten

We zijn zo druk bezig met alles wat we moeten doen, wat onze omgeving van ons verlangt, dat we nauwelijks oog hebben voor ons lichaam. Al snel wordt er dan niet voldaan aan onze behoeften. We bewegen vaak te weinig, krijgen geen goede nachtrust, en schieten tekort in ons eetpatroon. Omdat we telkens teruggrijpen naar onze telefoon of voor de televisie ploffen, nemen we nauwelijks meer de tijd om echt te ontspannen. Denk bijvoorbeeld aan een (natuur)wandeling, een goed boek, of een lang bad. Ook op emotioneel gebied kan er veel te wensen overblijven. Als je niet je authentieke zelf kunt zijn, niet je gevoelens tot uiting kunt brengen en geen begrip of waardering van je omgeving krijgt, dan zul je weinig voldoening in je leven ervaren.
 

Doorzetter 2.0

Als kind van liefdevolle, positief en ruimdenkende ouders die vanuit het ondernemerschap altijd hard werkte voor een gezonde maaltijd op ons bord, leerde ik al vanaf mijn jeugdjaren te vertrouwen op mijzelf ondanks, dat ik beschermend ben opgevoed met mijn grote broer en beide grootouders dicht in de buurt om mij heen. Totdat ik op mijn 21ste op mij zelf ging woonde ik thuis bij mijn ouders vlak naast een begraafplaats. Ik werd dus al op jonge leeftijd geconfronteerd met sterfelijkheid en de eindigheid van het leven en besefte dus snel van jongs af aan dat je van het leven moest genieten door goed voor jezelf te zorgen en trouw te zijn aan je naasten want eens is het leven op aarde afgelopen. En leerde ik van mijn moeder, dat dit helaas altijd eerder zou zijn dan je dit liever zou willen wensen. Ik denk, dat mijn hedendaagse “Pluk de dag” mentaliteit hieraan ten grondslag ligt. Ik speelde vaak meer buiten dan binnen waar ik dan ook genoeg uitdagingen vond. In bomen klimmen, touwtje springen, schommelen, hutten bouwen, slootje springen, knikkeren, - dus altijd actief in beweging zijn waren voor mij en mijn vriendjes uit de omgeving de normaalste zaak van de wereld. Ik was een blij en vrolijk kind. Ook maakte mijn vaak buiten zijn-en-speel activiteiten mij vitaal en weerbaar, wat ik in heel mijn leven later zou kunnen gebruiken wanneer dingen even minder zouden zijn of gaan door omstandigheden, waar ik al dan niet wel of geen invloed op zou hebben. Na de middelbare school te hebben afgerond ben ik naar het internaat voor de Kraam en Verloskunde in Noordwijk gegaan waar ik werd klaargestoomd voor het vak om te gaan werken in het veld.
 
Meer dan een halve eeuw stond ik daarna aan de wieg van een nieuw mensenleven tijdens mijn werk in de geboortezorg, waarin ik altijd zelfverzekerd, pro actief en met een open mind werkzaam ben geweest. Ik ben een rustig persoon, die graag blijft groeien door mij dagelijks te blijven ontwikkelen. Ik hou van de natuur, wandel of fiets graag en handel vanuit vertrouwen op mijn ‘oerkern’. Ik ben in het vak waarin ik werk meestal goed op de hoogte van de regels en protocollen, maar daarnaast ook ruimdenkend aan de mens met de wensen buiten die regels. Alles zien als één groot geheel...Het is de cliënt als mens die maakt dat het werkt en die in zijn binnenwereld de verandering bewerkstelligd.
 

reviews

Just one life! It’s up to you what to make out of it...

Oerlichaam

Heb jij het gevoel dat je op volle toeren draait en niet meer aan jezelf toekomt? Wil je weer volop in het leven staan en je laten leiden door jouw ‘oerkern’? Doe dan de ‘Je lichaam voor elkaar’ oer-scan! De “Gezondheid en Vitaliteit AVK Check” om weer in contact te komen met je lichaam en erachter te komen waar de onvrede vandaan komt. En aansluitend met het unieke oersterke ‘Krachtig Veranderen Van Lichaam en Leven OER-script’ je leefstijl therapie op maat te krijgen! Je leert aan de hand van de drie gezondheid principes, hoe je je vitaliteit in je leven kunt verbeteren en kunt optimaliseren. Hierin komt ook aan bod hoe je stress makkelijker kunt loslaten en leer je weer te vertrouwen op je onderbuikgevoel. Je krijgt een betere grip op je gedachten en kunt externe invloeden uitzetten.

Changemaker

Wanneer je de verantwoordelijkheid neemt voor wat je overkomt kunnen er wonderlijke dingen gebeuren. Wanneer je beslist om te kiezen neem je ‘eigenaarschap’ over je leven. Wanneer je gelooft dat iets werkt, dan werkt het vaak ook. Wanneer je een plan maakt en een doel stelt, dan pas kan je hem ook halen. Als je weet wie je niet wilt zijn, wordt vanzelf zichtbaar wie je bent. Zo kunnen we met elkaar weer een gezonde, gelukkige en authentieke levensstijl ontwikkelen.

Je hebt de absolute mogelijkheid om vanaf nu de richting van jouw traject in je leven te veranderen - én ‘verder te gaan’! - een frisse start te maken richting jouw ideale leven dat je verdiend te leven. Ik adviseer je daar zorgvuldig mee om te gaan. Dit is ‘JOUW’ leven waar we hier mee te maken hebben. Ik wil je echt voorstellen verder te gaan met alles wat ik je voorstel, omdat dit je leven compleet kan veranderen.

Ik neem het zo serieus, en geloof oprecht, dat dit ‘Krachtig Veranderen Van Lichaam en Leven OER-script’ proces, het belangrijkste werk is dat ik ooit in mijn leven heb gedaan - en ik heb best wel vaak belangrijk werk gedaan aan het begin van een nieuw leven 🙂

 

Share this story:

1 thought on “Stress? Leer luisteren naar je oerlichaam!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.